365 dagen lekker eten met diabetes

De titel van mijn vorige bericht, midden 2021, was ‘druk’. Dat waren we zeker! Huis verkocht, nieuw huis gekocht, verbouwd, ingericht, verhuisd. En daarna hebben er in ons huis ook nog vier van de vijf corona gehad en daarvan moeten herstellen (en ikzelf op dit moment nog steeds). Tussendoor gaat het werk gewoon door. Uiteraard bleven we elke dag zo lekker, vers en kleurrijk mogelijk eten. Liefst ook nog een beetje gevarieerd. Regelmatig zette ik nog even snel een fotootje op Instagram, maar verder gunde ik me weinig tijd voor het plaatsen van nieuwe recepten.

Maar nu, begin april, heb ik zin om de website weer nieuw leven in te blazen. Met een specifiek thema: 365 dagen lekker eten met diabetes. Waarom? Dat zal ik even uitleggen.

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met diabetes. Je gaat met klachten naar de huisarts, je mag je nuchter melden en je suiker wordt geprikt en je hoort vervolgens een getal dat je op dat moment wellicht nog niet zoveel zegt. Er wordt bij verteld dat het getal tussen de 4 en 7 mag liggen, maar in jouw geval ligt het (vele malen) hoger. Je krijgt nog meer onderzoeken en adviezen en dan begint het noodzakelijke aanpassen van je leefstijl.

Tijdens mijn opleiding heb ik heel veel mogelijk leren over koolhydraten, eiwitten en vetten. Dat helpt als je voor iemand met diabetes mag gaan koken. Want de adviezen zijn (zeker in de beginfase) best pittig. Denk aan: geen suiker, geen wit brood, witte pasta, witte rijst, voorzichtig met fruit en aardappels, geen varkensvlees, en oh ja… hoog cholesterol dus liefst ook geen verzadigd vet. En nu we toch bezig zijn: ook graag voorzichtig met zout.

Etiketten lezen dus. En dan zie je al snel dat bijna overal suiker in wordt verwerkt. In vleeswaren, sausjes, ontbijtproducten, je kunt het zo gek niet bedenken of er zit wel (een klein beetje) suiker in. De moed zakt je in de schonen. Je hebt het gevoel dat je bijna niets meer kunt eten. Hoe moet dit verder?

Maar ja: gezond, lekker en gevarieerd eten helpt wel ontzettend om je snel beter te voelen. En dan helpt het als je goede recepten tot je beschikking hebt waaruit je kunt kiezen. En ook als je geen diabetes hebt zijn de recepten een gezonde keuze waarmee je geen belangrijke voedingsstoffen mist. Dus ook geschikt als je graag op je gewicht wilt letten bijvoorbeeld.

Dat motiveert mij om wekelijks te proberen één tot twee recepten te delen op mijn website die passen in de leefstijl voor mensen met diabetes. Deze week zet ik twee al eerder geplaatste recepten op ons weekmenu en voor jullie in de spotlights:

Kipkerrie

Spaghetti bolognese

Betaalbaar, redelijk snel te bereiden en erg lekker. En mocht je nu helemaal koolhydraatbeperkt willen eten: de kipkerrie is ook lekker met bloemkoolrijst en de spaghettisaus kun je ook prima combineren met courgettespaghetti.

Ik wens je een mooie week!

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *