Stoofpeertjes

Ingrediënten voor circa 15-20 peertjes

1,5 kg gieser wildeman stoofpeertjes, geschild
500 ml bessensap
1 steranijs
1 kaneelstokje
5 kruidnagels
3 el suiker
1 citroen of sinaasappel
water

Bereidingswijze

Dit recept heb ik online gevonden, onder andere van Laura’s Bakery. De meeste recepten lijken sterk op elkaar. Ik koos voor een alcoholvrije variant, je kunt de bessensap ook vervangen door port (tip: gebruik dan geen halve liter, maar bijvoorbeeld 250 ml port en de rest water).
Schil de peertjes. Ik gebruik een parissienne boor (waarmee je ook meloenbolletjes maakt) om de klokhuizen eruit te halen, de peer blijft dan mooi heel.

Doe de peren met het bessensap, de specerijen en de suiker in een ruime pan. Boen de citroen (of sinaasappel) schoon en schil er met de dunschiller een paar reepjes schil af, doe dit bij het sap in de pan. Voeg zoveel water toe dat de peren nét onder staan en breng aan de kook. Stoof de peren op laag vuur in minimaal 2 uur gaar.

Serveer de peertjes met ijs (op de foto chocolade/vanille, maar nog lekkerder met kaneelijs!) en slagroom.

Mag niet ontbreken met Kerst als je het mij vraagt!

Ook heerlijk als bijgerecht bij een vlees/kip hoofdgerecht.

Eet smakelijk!