Appelkruimeltaart met vanilleroom

Ingrediƫnten voor 10 stukken

BODEM
225 gram bloem
100 g koude boter, in blokjes
50 g suiker
1 eidooier
mespunt zout
VULLING
7,5 dl slagroom
125 gram suiker
zakje vanillesuiker
1 pakje vanillekookpudding
3-4 goudreinetten, in stukjes
zakje vanillesuiker
kaneel
KRUIMELTOPLAAG
100 g suiker
150 gram bloem
100 g koude boter, in blokjes
EXTRA NODIG
springvorm 24 cm, bakpapier, bakspray, oven

Bereidingswijze

Dit recept is gebaseerd op een recept van Susan Aretz, het oorspronkelijke recept vind je hier.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
Vet de springvorm in met de bakspray en bekleed bodem (en liefst ook de zijkanten) met bakpapier.
Maak deeg voor de bodem door de bloem, suiker, zout en boter met koude handen zo snel mogelijk tot grove kruimels te mengen. Voeg de eidooier toe en meng goed. Verdeel het kruimelige deeg over de bodem en druk stevig aan. Zorg ook voor een opstaand randje.

Maak nu de vanilleroom. Breng hiervoor 600 ml slagroom al roerend aan de kook. Klop intussen met een vork de suiker, vanillesuiker, het zakje kookpudding en 150 ml slagroom goed door elkaar. Haal de pan met slagroom zodra deze kookt van het vuur en roer het vanilleroommengsel er doorheen, blijf goed roeren. Zet terug op LAAG vuur en breng rustig opnieuw aan de kook, je ziet de pudding indikken. Zodra het kookt kan het vuur uit.
Verdeel 1/3 deel van de pudding over de bodem. De rest heb je niet nodig, verdeel deze over glaasjes (lekker als dessert) of laat goed afkoelen en gebruik de pudding voor roomcroissants.
Verdeel de appels over de pudding en bestrooi met een zakje vanillesuiker en kaneel.

Maak vervolgens het deeg voor de topping. Kneed de bloem, suiker en boter tot kruimels (liefst ook weer met koude handen) en verdeel de kruimels over de taart.

Zet de taart 30-35 minuten in de oven tot de bovenlaag licht is gekleurd en laat vervolgens buiten de oven afkoelen. Bestrooi als de taart is afgekoeld naar wens met poedersuiker en serveer met slagroom en/of een lekkere bol ijs. In mijn geval versierde ik de taart met poedersuiker en spoot met slagroom een ’10’ op de taart voor de verjaardag van mijn jongste.

Eet smakelijk!

Dit recept is oorspronkelijk bedacht door Susan Aretz (bodem en topping), de vulling is mijn eigen variatie daarop. Her oorspronkelijke recept vind je hier.