Appeltaart met vanilleroom

Ingrediënten voor 10 personen

DEEG
250 gram bloem
2 volle afgestreken theelepels bakpoeder
1 ei
125 gram suiker
150 gram boter (op kamertemperatuur)
VULLING
5 goudreinetten (minimaal 1000 gram)
125 gram suiker
1 pakje vanille kookpudding
1 zakje vanillesuiker
750 ml slagroom

Extra nodig: springvorm 28 cm, bakpapier, OVEN

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Kneed bloem, bakpoeder, ei, suiker en boter tot een soepel deeg. Ik ben in de luxe dat ik een kMix staande mixer heb, dat is ideaal, maar met de hand kneden kan ook. Reken dan op zo’n 10 minuten.
Vet een springvorm in (tip: bakspray) en bekleed de bodem én zijkanten met bakpapier. (Tip: ik leg een groot vel over de bodem van de springvorm zodat er aan één hoek (twee zijden) veel papier over is en sluit dan de vorm en knip van de twee zijkanten een strook af, daarmee kun je de zijkanten bekleden).
Bekleed de springvorm met het deeg, bedek de bodem en zorg voor een opstaande rand.
Schil de appels en snijd de appel in 8 parten, halveer de partjes. Verdeel deze grote stukken appel over de vorm.
Klop met een vork of garde de suiker, vanillesuiker en het puddingpoeder met 150 ml slagroom. Roer goed, er mogen geen klontjes zijn. Breng de resterende 600 ml slagroom al roerend aan de kook. Roer van het vuur af het puddingmengsel erdoor, goed roeren, en breng al roerend voorzichtig opnieuw aan de kook op een laag vuur. De pudding zal nu snel indikken.
Verdeel de pudding over de appels.
Zet de taart op de één na onderste richel in de oven en bak in circa 70 minuten gaar en goudbruin. Dek de bovenzijde op tijd af met folie (in mijn geval na 45 minuten) om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt.
Laat de taart vervolgens nog 5 minuten in de iets geopende oven staan en laat daarna verder afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de taart zeker ook nog enkele uren in de koelkast om goed op te stijven. Verwijder de springvorm pas als de taart goed is afgekoeld!

Met dank aan Daniël voor dit heerlijke recept.