Ajam pangang (Blue Band Kookboek)

Ingrediënten voor 4 personen

1 ui
2 tenen knoflook
1 stukje gemberwortel (2 cm)
1 tl sereh
10 el ketjap manis
0,5 el maïzena
750 gram kipfilet, in reepjes
6 el Blue Band vloeibaar
3 bosuitjes
0,5 l hot ketchup
3 el citroensap
1 el bruine suiker
sambal
1 pot atjar tjampoer

Bereidingswijze

Let op: dit is een recept uit het Blue Band kookboek ‘Van Piepers tot pasta’, waarbij ik één aanpassing heb gedaan. Ik heb de doorregen varkenslappen vervangen door kipfilet. Dit is dus verder geen eigen recept, alle credits gaan naar Blue Band.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de gemberwortel en hak hem fijn. Roer de ui, knoflook, gemberwortel, sereh, 5 el ketjap en de maïzena door elkaar. Wentel het vlees erdoor.

Persoonlijke tip: laat het vlees enkele uren marineren (in de koelkast).

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit 5 el margarine in een ovenvaste schaal. Leg het vlees met de marinade erin en braad het vlees in de oven in circa 30 minuten tot het mooi bruin en gaar wordt. Dek zo nodig af met aluminiumfolie als het vlees te donker dreigt te worden.

Maak intussen de bosui schoon en snijd fijn. Smelt 1 el margarine. Fruit de bosui circa 3 minuten. Roer de ketchup, 5 el ketjap, citroensap en bruine suiker erdoor. Breng het sausje met 2 el van de marinade en wat sambal pikant op smaak. Laat de atjar uitlekken.

Spreid de atjar uit op een schaal. Verdeel het vlees erover. Geef de saus er apart bij.
Lekker met rijst (of een simpele nasi), taugésalade of komkommer.

Met dank aan Ingrid! Dit kookboek heb ik al sinds 1998, maar dit recept had ik nog nooit gemaakt. Door de swiepswoepswap van Mandy kwam ik dit gerecht tegen en gaf er mijn eigen draai aan door het met kip te bereiden. Leuk!

Eet smakelijk!