Kip in oestersaus

Ingrediënten voor 4 personen

Vooraf: alle credits voor dit recept gaan naar Robert de Weerd: https://www.instagram.com/kokendekerel/

2 kipfilets, in plakjes
1 tl baksoda
500 gram peulen, draad verwijderd
1 ui, in maantjes gesneden
8 kastanje champignons, in plakjes
10 tenen knoflook, gepureerd
1 tl gember, geraspt
200 ml oestersaus
50 ml zoete chilisaus
200 ml water (kookvocht)
2 tl maïzena
zout, peper
150 gram rijst, gestoomd
olie
Chilipeper (garnering)

Bereidingswijze

Dit recept heb ik gemaakt nadat ik het zag op de Instagram van Robert de Weerd: https://www.instagram.com/kokendekerel/. Ik gebruikte alleen vegetarische kipstuckjes, een eenvoudige manier om dit gerecht om te toveren in een vegetarische variant.

Wrijf de kipfilet in met de baksoda en zet 15 minuten weg (dit heb ik met de vegetarische kipstuckjes overgeslagen). Breng een hele grote pan met water op hoog vuur aan de kook. Zet koud (ijs)water klaar. Blanceer alle groenten soort voor soort heel kort in het hele water en koel ze meteen weer terug in ijswater. Blanceer de kipfilet heel kort (ook niet gedaan met de vegetarische kipstuckjes) en schep bij de groenten om af te koelen. Haal alles uit het ijswater en laat goed uitlekken. Bewaar 200 ml kookvocht voor de saus.

Meng de knoflook, gember, oestersaus, chilisaus, sojasaus en het kookvocht in een kleine steelpan en breng aan de kook. Roer de maïzena glad met een klein beetje koud water. Giet dit bij de kokende saus en roer de saus goed door, om klontjes te voorkomen. Kook de saus rustig tot deze is ingedikt. Goed op smaak brengen met zout en peper en even laten afkoelen.

Stoom (of kook) intussen de rijst.

Verhit een wokpan op hoog vuur tot deze zeer heet is. Schenk een beetje olie in de pan en wok de groenten en de kip, voorkom dat de pan te snel afkoelt en wok eventueel in delen. Voeg nu steeds een beetje saus toe tot er net voldoende saus in de wok zit om het vlees en de groenten mooi te bedekken met een filmlaagje saus.

Schep de rijst op het bord. Schep het roerbakmengsel hier overheen. Garneer met wat chilipeper.

Geniet ervan, eet smakelijk! En Robert: dankjewel!