Quiche met witte asperges, verse zalm en dille

Ingrediënten voor 4 personen

Voor het deeg:
300 gram bloem
150 gram (room)boter
1 ei
1 theelepel zout
1/2 theelepel peper
3 el koud water
beetje paneermeel
Voor de vulling:
500 gram groene asperges
250 gram zalmfilet, in stukjes
4 eieren
2 dl kookroom
2 el verse dille, fijngehakt
peper, zout

Bereidingswijze

Vooraf: dit recept is gebaseerd op de quiche met groene asperges van Hussemusse. Ik heb hieronder de beschrijving voor het deeg overgenomen van die site, maar de bereidingswijze van de vulling heb ik aangepast.

Voor deze quiche maakte ik het deeg zelf maar als je wilt kun je hiervoor ook plakjes bladerdeeg of hartige taartdeeg nemen. Die vind je in het diepvriesvak van de supermarkt.

Begin met het maken van het deeg: Snijd de boter in kleine stukjes en meng ze met het bloem, water, ei, peper en zout tot een mooi stevig deeg. Ik doe dat met de staande mixer (want lekker snel!) maar kneden met de hand kan ook prima. Maak een bol van het deeg, verpak het in keukenfolie en leg het een 1/2 uurtje in de koelkast. Tip: Geen probleem als je het deeg daar wat langer in laat liggen. Maar door de boter zal het deeg dan wat harder worden en moet je, als ’t uit de koelkast komt, een paar minuutjes wachten tot je het kunt verwerken.

Terwijl het deeg in de koelkast ligt te rusten maak je de vulling voor de quiche. 
Schil de witte asperges, snijd er aan de onderkant ongeveer 2 cm af, dat gebruiken we niet. Tip: bewaar de schillen en de onderkantjes en gebruik deze om een aspergesoepje/bouillon van te maken. Snijd de geschilde asperges in stukjes van ongeveer 1 1/2 cm.  Kook de asperges kort voor, minuutje of 8, tot ze beetgaar zijn.

Klop in een schaaltje de eieren los met de kookroom, de dille en lekker wat peper & zout. 

Warm de oven voor op 200 graden (hete luchtoven 180). 

Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm en vet de randen in met boter, olie of (tip!) bakspray. Strooi wat bloem op een schoon werkblad en rol het deeg uit met de deegroller tot max. 0,5 cm dikte, maar liever nog wat dunner. Tip: het is best lastig om zo’n uitgerolde lap deeg op te pakken. Rol het deeg om de deegroller zodat je het kan op tillen en het boven de bakvorm weer voorzichtig kunt neerleggen. Bekleed de bodem van de vorm en opstaande rand (ong. 3 cm) met het deeg. Druk het deeg goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi dan met wat paneermeel.

Verdeel de asperges over het deeg. Verdeel er de zalmblokjes over. Schenk daarop het eiermengsel. Bak de taart 25 tot 30 minuten op 200 graden in het midden van de oven. Controleer met een satéprikker of de quiche gaar is.  (als er niks aan de prikker blijft plakken is de quiche gaar). Laat de quiche 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Maar lauwwarm of koud is ie ook erg lekker! Eet smakelijk!