Verse tomatensoep

Ingrediënten voor 4 personen

1 el olie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
1 groot blik tomatenpuree
1 wortel, in blokjes
optie: 1 rode paprika, in blokjes
750 – 1000 gram mooi rode trostomaten
(neem 1000 gram tomaten als je geen paprika gebruikt)
2 groentebouillonblokjes
500 ml water
garnering: verse basilicum, eventueel scheutje room/crème fraîche
extra nodig: staafmixer

Bereidingswijze

Verhit de olie in een grote (soep)pan en fruit hierin de ui en de knoflook. Bak de tomatenpuree kort mee, daardoor wordt deze minder zuur. Voeg dan de wortel en evt. de paprika toe en bak nog 2 minuten al omscheppend. Voeg de tomaten, groentebouillonblokjes en het water toe en breng aan de kook. Laat circa 15 minuten zachtjes koken. Pureer de soep dan met de staafmixer. Is de soep je wat te dik? Voeg dan nog wat water toe tot de gewenste dikte en proef of de soep goed op smaak is. Voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
Serveer de soep met wat gehakte basilicum. Voor tomatencrèmesoep kun je er een scheutje room of lepel crème fraîche aan toevoegen (je kunt dit koud aan de soep toevoegen en dan direct serveren, je kunt dit uiteraard ook al voor het serveren toevoegen en met de soep mee verwarmen).
Serveer de soep indien gewenst met vers (stok)brood (liefst thuis afgebakken, heerlijk als het brood net uit de oven komt). Je tovert deze soep ook zo om in een maaltijdsoep door er wat gekookte pasta aan toe te voegen en/of wat ham/salami/gehaktballetjes.

Eet smakelijk!