Gehaktbrood met mosterd en peterselie (en optioneel: ei)

Ingrediƫnten voor 8 personen

1 kg gemengd gehakt
3 el Limburgse mosterd
20 gram fijngehakte peterselie
1 ei
50 gram paneermeel
peper
8 el hot ketchup
2 el rodewijnazijn
150 gram gerookt ontbijtspek (lange plakjes)
Optie: 4 gekookte eieren, gepeld
Extra nodig:
oven
cakevorm bekleed met bakpapier

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het gehakt met de mosterd, peterselie, het ei, de paneermeel en peper naar smaak.
Bekleed de cakevorm met plakjes ontbijtspek. Houd er 3-4 over voor de bovenkant.
Meng de ketchup met de azijn. Verdeel de helft van dit mengsel over de bedekte bodem van het cakeblik. Voeg nu het gehakt toe. Wil je ook eieren verstoppen? Doe dan de helft van het gehakt in de vorm, druk een beetje aan, leg de eieren erop en verstop die onder de rest van het gehakt. Druk als al het gehakt in de vorm is goed aan. Verdeel de rest van het ketchup/azijnmengsel over het gehaktmengsel en dek af met de laatste plakjes spek.
Bak het gehaktbrood in 55 minuten gaar in de oven.
Laat het brood 5 minuten rusten en snijd het dan in plakken.

Lekker met zuurkool(stamppot) of gekookte aardappeltjes, rode kool en/of doperwtjes/worteltjes.

Ik had bij deze versie de ketchup/azijn door het gehakt gemengd, lekker voor de smaak, maar het mengsel wordt dan wel wat ‘nat’ waardoor het brood toch een beetje los wordt. Advies dus om het recept goed te volgen.

Het gehaktbrood is ook koud lekker op brood.

Eet smakelijk!