Hongaarse goulash

Ingrediƫnten voor 8 personen
(ik maak altijd een dubbele portie, vries de helft in voor een tweede keer eten)

50 gram boter/vloeibaar bak- en braadproduct
800 gram runderriblappen, in stukjes
circa 2 el bloem, om het vlees te bestrooien
100 gram gerookt ontbijtspek, in reepjes
3 uien, grof gesnipperd
3 teentjes knoflook, gehakt
4 paprika’s in verschillende kleuren
1 blikje tomatenpuree
1 el paprikapoeder
1/2 el chilipoeder
400 ml runderbouillon (van 1 blokje)
250 gram sperziebonen (diepvries)
200 gram doperwtjes (diepvries)
3 aardappels, in blokjes
zout, peper, tijm
Erbij: 2x 250-300 gram rijst, gekookt of gestoomd

Bereidingswijze

Verhit de boter of het vloeibare bak- en braadproduct in een grote braadpan met dikke bodem. Bak hierin het rundvlees rondom rustig bruin, blijf goed omscheppen. Bak het spek circa 2 minuten mee. Voeg dan de uien, knoflook en paprika toe en bak alles omscheppend nog zo’n 3 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuut of twee kort mee. Voeg de tomatenblokjes en runderbouillon, paprikapoeder en chilipoeder toe en breng zachtjes aan de kook. Zet de pan op het laagste pitje dat je hebt en laat nu minimaal 2 uur heel zachtjes sudderen, roer regelmatig even door.

Voeg de sperziebonen, doperwten en aardappelblokjes toe. Breng opnieuw aan de kook en draai het vuur weer laag. Laat nog weer minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en tijm.

Kook of stoom intussen de rijst. Serveer de rijst met de goulash. Ik houd meestal ongeveer de helft van de goulash over en vries dat in. Haal dit 24 uur van tevoren uit de vriezer en warm op, ideaal voor een tweede keer eten. Je kunt indien gewenst ook een dubbele portie rijst koken en de goulash met rijst invriezen, dan ben je nog sneller klaar de tweede keer.

Mealpreptip: vries maaltijden in per persoon, dan kan iedereen uit de vriezer ‘kiezen’.

Eet smakelijk!