Koolrolletjes met gehaktvulling in tomatensaus

Ingrediƫnten voor 4 personen

Vooraf: alle credits voor dit recept gaan naar https://www.instagram.com/kokendekerel/

1 grote groene kool, stam eruit gesneden, bladeren losgehaald
600 gram rundergehakt
150 gram gekookte witte rijst, afgekoeld
100 gram gebakken uitjes
1 ei
3 tl Stormcloak seasoning (of: 1 tl dille, 1/4 tl zwarte peper, 1/2 tl mosterdpoeder, 1 tl venkelzaadjes – fijngemalen)
1 tl pimentpoeder
1 tl Worchestershiresaus
zout, peper
boter
schenkstroop
2 el tomatenpuree
50 ml appelazijn
1 tl gedroogde munt
zure room
peterselie, gehakt
Extra nodig: oven, grote ovenschaal

Bereidingswijze

Dit recept kwam ik tegen op de Instagram van Robert de Weerd (https://www.instagram.com/kokendekerel/).

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180). Zet een grote pan met water op hoog vuur en breng aan de kook. Zet een bak met ijswater klaar. Blancheer de koolbladeren een paar seconden in het kokende water, koel in het ijsbad. Laat de bladeren goed uitlekken (tip: gebruik een slacentrifuge). Verwijder de dikke nerf.

Meng het gehakt, de rijst, de uitjes, het ei, de Stormcloak seasoning, pimentpoeder, Worchestershiresaus, zout en peper door elkaar. Vet een ovenschaal in met boter. Schep met een grote ijslepel de gehaktvulling op de koolbladeren en rol dicht. Leg de rolletjes met de naad naar beneden in de ovenschaal. Schenk er een beetje schenkstroop over en zet in de oven. Bak de koolrolletjes 45 minuten.

Roer de tomatenpuree, munt en appelazijn los. Verdeel de koolrolletjes over vier borden. Giet het bakvocht uit de ovenschaal bij het tomatenpureemengsel en breng op smaak met zout en peper. Giet deze saus over de koolrolletjes. Schep er wat zure room naast, garneer met de gehakte peterselie.

Eet smakelijk! En dankjewel Robert voor de inspiratie!